Et uddrag af tilbagemeldinger fra vores medlemmer

Billederne er fra alle vores aktiviteter og hænger nødvendigvis ikke sammen med omtalte aktiviteter


Nogle udsagn (taget fra vores lukkede Facebook gruppe) af deltagere ved fællestræning i Tranbjerg den 30. juni 2019:

Tak for en supergod dag. På trods af varmen fik min hund nogle rigtigt gode oplevelser. Og så var det bare nogle rigtigt rare mennesker og hunde, der var med.

Tak for dejlig nw træning. Hyggeligt og lærerigt. Og super godt sted. 

Tak for en fin dag. Godt selskab, gode søgemuligheder og tid til at gå i dybden både med placering af søg og finde kilder.

Tak for en god NW fællestræning. Ud over hyggeligt samvær og god snak fik vi - trods varmen - også lavet nogle rigtig fornuftige søg


Jeg deltog i dag i min første fællestræning i Nose Work Jylland. Jeg var noget spændt på forhånd, om min hund og jeg nu passede ind og kunne finde ud af det. Men det gik over al forventning.  Vi startede med at snakke om hvad der skulle ske. Vi lavede et 'opvarmningssøg' med parrede søg for at få hundene i gang. Derefter delte vi os i to hold og fordelte os på to forskellige legepladser. I vores gruppe snakkede vi rigtig meget om hundene, og jeg fik flere tips til småændringer i søgeteknik og mange ideer til placering af dufte med hjem.  Derefter var der frokost hvor vi fik snakket om løst og fast - og handlet fra den medbragte 'butik'.  Jeg forudser at det kan blive dyrt i længden.  
Efter frokost trak vi indenfor hvor der var mange rum hvor vi kunne fordele søg. Der var mulighed for at lave kassesøg. Det var første gang min hund fik prøvet dette og jeg vil sige mange tak for introduktionen. Alt i alt var det en fantastisk oplevelse og jeg kommer helt sikkert igen når der er mulighed for det. 


Konrad (min gule labrador) og jeg har allerede nu deltaget i en del fællestræninger i foreningen siden vi blev medlem i maj 2018. Det er simpelthen de hyggeligste arrangementer med andre NoseWorkere, men også nogle meget lærerige dage for både hund og fører. Vi kører derfor gerne langt for at deltage i fællestræningerne. Denne gang var fællestræningen dog kommet nord på, hvor vi bor, og så var det tilmed vores første gang med så lækre muligheder for køretøjssøg. Der var et hav af store landbrugsmaskiner, som virkelig gjorde det muligt at træne, at hunden ikke må gå ind under køretøjet - heller ikke selvom køretøjet er højere oppe end selv den største hund! Dog var det en stor samling af traktordæk placeret i det ene hjørne af pladsen, som fangede vores alles opmærksomhed. Dette måtte vi simpelthen bare prøve, så vi startede der. Det viste sig at være super god miljøtræning, da hundene var nød til at hoppe op på dækkene og gå ind i dem for at komme til kilden. Dog var det også virkelig udfordrende for hundene, så allerede efter det første søg (med fire kilder) var de ret så trætte. Der blev dog også fundet kræfter til to eller tre køretøjssøg, når nu vi var i denne køretøjshimmel. Det blev også til et enkelt beholdersøg, og det andet hold var også lige et smut indenfor i den lækre lagerbygning. Vi var alle enige om, at vi gerne ville tilbage til lokationen til endnu en fællestræning. Måske endda hen mod vinteren, så de lækre indenførsfaciliteter også kunne udnyttes. Tak for muligheden for alle de skønne fællestræninger :-) De bedste hilsner Konrad og MonaCoco og jeg var så heldige at være med på Joan Rasmussens NW1 weekendkursus. Kurset blev afholdt på en skole med rigtig mange indendørs søgemuligheder, hvilket vi var glade for denne regnfulde weekend.
Emner, der blev drøftet og trænet: Læsning af hunden i søget, placering af duftkilder, give hunden plads i søget, samt belønningens betydning. Emnerne blev fulgt op af konkrete øvelser.
Fx i forbindelse med læsning af hunden lavede vi et søg med line og et andet søg frit uden line. Det frie søg, hvor hundeføreren skulle stå så passivt som muligt, gav tydeligvis færre forstyrrelser for hunden, og hundeføreren får ro til at læse sin hund mere præcist.
Der var på dette weekend kursus 5 hunde og hundeførere om lørdagen og 6 hunde med førere om søndagen. Det lille hold over to dage gav rig mulighed for alle til at spørge, kommentere og få meget personlig feedback fra instruktør og de andre deltagere. Således blev kurset rigtig lærerigt og inspirerende.
Serviceniveauet var desuden højt, Dorthe sørgede for at det hverken manglede vådt eller tørt.
Tak til alle for en god weekend og ikke mindst til Joan for fremragende undervisning. Anni og Coco


Feo, og jeg deltog for første gang i fællestræning i NWJ - og vi er i den grad sultne efter mere! Træningen foregik et sted med et himmerig af "skrammel", paller, containere og køretøjer af alle afskygninger. Vi var denne gang 7 nose workere, der mødtes kl. 9, og med udsigt til bagende sol og 28 graders varme, tænkte vi vist alle; pyhhh, vi behøver da ikke træne helt til kl. 13, vel ?! Men når en flok "hundetosser" er samlet, er vejret underordnet, så klokken passerede i hvert fald 13, inden Feo og jeg kørte hjemad mætte af nye oplevelser. Vi havde selv nogle super fine søg. Den lille Feo måtte bl.a. lave et elegant hop for at få snuden helt tæt på en højt placeret kilde. Det var ét af de sidste søg, så man kan konkludere, varmen ikke dæmpede Feos entusiasme. Én anden stor oplevelse var at se det fine samspil mellem hund og fører, og at studere den enkelte hunds helt særegne markeringsadfærd. Det gav mig kuldgysninger og et sus af glæde, når hundene feks lavede et "head snap", når færten kildede dem i næsen. Hele dagen var der en hyggelig og entusiastisk stemning mellem hundeførerne.
 Feo og jeg er SÅ klar på mere fællestræning i NWJ - så ses vi?! Mette og FeoHermed en tilbagemelding fra en yderst tilfreds kursist efter dagens lærerige og inspirerende dag, hvor Pia øste ud af hendes store viden og erfaring. Vi startede dagen med teori vedrørende, hvordan hunde arbejder i søgeområderne. For hundene er området ca. 80 % miljø, - hvor de fra naturens side har et naturligt behov for at undersøge området (læse avisen). Træningen af hunden til at være mere specifikt på at søge en bestemt duft er en trekant hvor man i samarbejde med hunden forsøger at nærme sig toppen af pyramiden. Dette gøres ved at belønne hunden ved fund samt af hundeførers kropssprog og tydelige glade tilkendegivelse, når hunden gør det man arbejder hen imod.  ”Men dette er et helt kursus i sig selv”.

Vi startede herefter med 5 forskellige fin-søg hvor emnerne var 8 – 10 filtdutter som var sat i en radius af ca. 1 meter. Her skulle hunden via deres adfærd kommunikere tilbage til hundeføreren hvilken af filtdutterne duften var på. Udfordringen for de fleste af vores hunde var, at de var tilbøjelige til at ville ”nippe” filtdutten af, og sjovt nok både dem med duft og dem uden, - så hundene havde helt klart en visuel genkendelse af filtdutten med i den måde de arbejder på. For afhjælpe dette brugte Pia en klikker for at vi kursister hurtigt kunne belønne straks ved fund så de ikke kunne nå at nippe. Det skal også lige nævnes at 2 af søgende var lidt anderledes, - første var et hjørne søg hvor de skulle bruge flere indgangsvinkler for at kunne lokalisere helt præcis hvor duften var. Det andet var et mere åbent søg hvor vinden havde stor indflydelse på hvorledes hunden arbejder sig ind på duften.

Næste opgave var markerings adfærd hvor søgeområderne var henholdsvis beholdere samt Nose Board. Pia havde meget snedigt anbragt krus i krus i et hul i papkassen. Duften var placeret i bunden af yderste krus og ideen var at hunden skulle stikke næsen ned til duften og først der skulle der belønnes. Det gode ved denne øvelse var at hvis hunden vidste negativ adfærd (pote på kasse, - bide i krus) skulle man trække hunden ud og påbegynde øvelsen. Man kunne tydeligt se at hunden hurtigt ”fangende” ideen med kun at holde næsen i kruset uden dog at jeg vil påstå, at nu kan de bare markere korrekt på beholder. Der skal mange timers yderligere træning til. Anden del af markeringsadfærd gik ud på at der var 2 Nose board i forlængelse af hinanden med samme princip krus i kruset. Øvelsen var at når hunden havde opfattet, at det var Nose boardet der skulle søge på, så skulle man give hunden et forspring og lade den systematisk søge hele vejen langs boardet og hvis den gik forbi duften trak man hunden ud igen og startede forfra. Igen utroligt spændende at se hvor hurtigt de blev meget mere systematisk og fangede duften uden at passere.

Efter pausen med sandwich som en del af tilbuddet (et nyt super tiltag som bringer kursisterne sammen på en meget naturlig måde) fik vi en yderst delikat måde vist i form af en røgbombe, - fært teori. Meget lærerigt at se på røgen hvorfor hunden nogle gang skal længere ud i søgeområdet for at kunne lokalisere hvor duftsporet starter. Ud fra denne teori gik vi videre til fokuseret start hvor hundene meget direkte skulle kunne genkende start indgangen og derefter lokalisere duften. Vi sluttede dagen med at gennemgå de væsentligste konkurrence regelsæt omkring NW 1, - hvor igen som en del af kurset var kage og kaffe/te til. Tommy og Joey


Vi havde en fantastisk træning endnu en gang. Stedet byder på alle muligheder for søg. Vi blev delt ind i 5 grupper og lagde søg forskellige steder. Inden for blev der sat en duft på stol i midten og stole uden om. Søg i en masse værelser og depotrum, udendørs blev der lavet køretøjssøg og både meget svære og lettere søg. Derudover var der en container med kajakker i. Derinde blev der også sat et søg. 

Solen skinnede, alle fik brugt deres næser og hjerner og tog glade hjem. Et fantastisk sted der sagtens kunne bruges mange gange. Og en god værtinde. Halla og RasmusIgen drog vi af sted til et arrangement i Nose Work Jylland. Denne gang ikke bare spændte men også lidt nervøse. Vi skulle begge til vor første nose work konkurrence. Godt nok for sjov stod der. Men derfor kan man da alligevel godt have lidt sommerfugle i maven. Nå, men det gik da vist rimeligt. Det var da heller ikke nemt at vide, at det var forbudt at tisse op ad den træstamme. Måske var der også et par dufte vi ikke fandt, eller at min far ikke opdagede, at jeg havde fundet. Men pyt. Der skal jo også være plads til forbedringer.

Faktisk blev det en rigtig god dag. Solen skinnede fra en skyfri himmel, så det blev slet ikke så koldt, som vi havde regnet med. Der var tid til kaffe, kage, hygge og masser af dejlig hundesnak. Og så fik vi alle en stor foderspand med dejlige præmier i. Jo, det var en rigtig dejlig dag.  Karl-Frederik og Connor


I går var Cuba og jeg så heldige at være kommet med på et kursus i utilgængelige søg og konvergerende dufte med Pia Johnsen som underviser og sikken et både spændende men også meget lærerigt kursus, der var blevet sat sammen til os.

Efter en kort introduktion og noget teori skulle vi i gang med 3 indendørssøg med hver én eukalyptus kilde og der, hvor det blev spændende var, da det gik op for os, at alle 3 søg skulle tages uden line og med en fører som blev stående bag keglerne, så hundene helt selv skulle arbejde.

Det hele blev filmet, og da vi var færdige, skulle der rigtig nørdes, og der blev kigget med lup på de helt små detaljer...super spændende og interessant.

Da det blev frokosttid, var der sørget for lækre sandwich til os, og under hele kurset var der kaffe, te, vand, frugt og snolder. Imens vi spiste frokost, satte Pia et søg op udenfor med konvergerende dufte. Så da vi var færdige med at spise, var vi i gang igen, og igen blev det hele filmet. Da vi var færdige, blev der serveret kage, og så blev der igen nørdet med at se videoer.

Jeg er så taknemlig for vores fantastiske forening som virkelig gør meget for alle os medlemmer så en stor tak til NWJ, Pia, og alle jer andre som får hjulene til at dreje, så bla. Cuba og jeg kan få så mange dejlige oplevelser med det, vi nyder at lave og så endda i det bedste selskab. Vibeke og CubaPå kurset lærte vi at læse. Eller mere præcist vi lærte at læse vores hunde. Det var ikke bare at se, når hunden står med næsen ved duften. Nej, vi skulle også lære at se, når hunden på et langt tidligere tidspunkt opfangede duften, og derefter systematisk lokaliserede, hvor duften præcist befandt sig. Der blev lørdag lavet en række søg. De blev alle filmet. Søndag så vi så film i lange baner. Det var en fantastisk øjenåbner at se filmene og høre Sannes inspirerende kommentarer. Vi var vist mange, der pludselig så noget, vi ikke tidligere havde lagt mærke til. Hvis vi har øjnene med os, kan vi se meget på hundens adfærd. Den drejer måske pludselig hovedet, eller ændrer retning. Det blev to fantastiske dage. Der var kursus både for NW 1 og NW 2. Man får altid noget med hjem, når man har været på kursus med Sanne. Karl-Frederik


Jeg havde før dagens træning kun deltaget en gang før i fællestræning, som havde været en rigtig god oplevelse for Katy og jeg, så det var med stor forventning til dagens træning da jeg kørte afsted.  

Vi blev budt velkommen af Lone som fortalte kort om dagens program, og de nye fik en særlig velkomst. Hun mindede os om, at vi skulle huske på, at vi i vores opsætning af vores søg, skulle tage hensyn til de mindre erfarende hunde og i køretøjsøg var det mindste hund som satte højden for vores søg. Hun var også opmærksom på at der var en enkelt som havde meldt sig til som NW2. At der selvfølgelig også vil blive mulighed for et søge område i NW2. I dagens træning var alle 4 søge momenter muligt. Køretøj søg, beholdersøg, inde og ude søg. 

Vi skulle i hver gruppe selv sætte de enkle søg op, og når vi efter ca. 35- 40 minutter skulle videre til næste søg, skulle vi sætte næste gruppe ind i vores placering af dufte, og så foregik overlevering fra det en søg område til næste. Det fungerede fint og folk var gode til at hjælpe hinanden i forbindelse med overdragelsen af de forskellige søge områder. 

Konklusion på dagens træning er træt hund og glad hundefører. Hvad fik vi ud af dagens træning? Masser af miljøtræning med andre hunderace, og der tages altid hensyn til hvis ens hund har brug for lidt mere plads for at klare miljøpåvirkningerne. God feedback og inspiration til ens træning. Kan varmt anbefale alle at prøve Nose Work samt fællestræning. Nose Work is fun. Katy og BrittaEn helt igennem fantastisk og lærerig weekend er slut, men mine reflektioner over og eftertanker om den nye viden jeg har tilegnet mig fortsætter….   Har tilbragt to dage sammen med Joan og 5 skønne medkursister, og jeg har fået en masse inspiration til min videre træning. Jeg har bl.a. erfaret (særligt ved at se på andres arbejde og udvikling) hvordan selv små ændringer i vores adfærd kan ændre vores hunds måde at arbejde på.

Vi har arbejdet med læsning af hund, placering af duftkilder, give hunden plads i søget samt belønningens betydning. At lære at læse sin hund er super-interessant og fantastisk svært. Men i kombinationen med at give sin hund plads, bliver det SÅ meget nemmere at se hele sin hund og alle de små signaler den udsender. Jeg har stadig rigtig meget at lære, men jeg er blevet en del klogere og så er det ”bare” at pudse brillerne, finde en god stol og sætte sig ned og se min hund arbejde

Joan er super-god til at undervise og forklarer hele vejen igennem hvorfor hun gør som hun gør. Hun besidder er ret stor portion humoristisk sans og selvironi og balancerer perfekt mellem humor og alvor når hun skal banke noget ind i hovedet på os. Det bliver aldrig kedeligt eller langtrukket og igennem hele kurset vekslede vi mellem teori og praktiske øvelser.

Tak til Joan og Nosework Jylland for et super kursus! Annette og Balder


Else skaffet os en spejderhytte vi kunne boltre os i. I spejderhytten har der sikkert været en del forstyrrelsesdufte af børnelugte og spejderting. Men spændende søg med mulighed for at lade hundene søge uden line, hvis det var det vi ville. Der var en super spændende lade med loppeting, papkasser og søjler i rummet, her kunne færten fra kilden rigtig sætte sig. Og det stopper ikke her med muligheder. Der var en trailer og campingvogn til køretøjssøg, samt diverse beholdersøg. Dorthe havde på forhånd lavet grupperne, mindre grupper med mulighed for fordybelse. Denne her gang kom alle grupper igennem søgene. Dvs hver gruppe placerede et par søg og så roterede vi. Det var en super træning og oven i købet havde Else lavet kaffe til os da vi holdt pause. Lone og HectorEn søndag med en super god træning. Det var et fantastisk natursted, og stemningen var super under hele træningen og under frokost. Vi var 9 deltager - 3 hold a 3 hunde, og der var rigtig god tid til søgene - ingen stress hverken for hund eller fører, og der blev taget billeder og diskuteret hvorledes søgene gik.

Jeg var meget spændt på tisseri/snuseri når det var et græs område, men Ivan overraskede mig - ikke noget tisseri men der havde vist været en dejlig løbsk tæve, for han fandt nogle gode græs totter som blev gennemsnuset inden vi gik i gang med et området, men når vi var på et søg arbejde Ivan flot. Vi sluttede af med godbidssøg.

Der blev tændt op i grillen til frokost men desværre lå mit grillmad hjemme på fryseren, men det var hyggeligt alligevel. Tak til de 2 andre på holdet for godt sammenarbejde. Kate og Ivan


Vi var 8 fremmødte. Vi delte os i 2 hold, så vi kunne se flere hunde søge. Vejret var dejligt, blæsende, men ikke særlig koldt. Det er et fint område med mulighed for at søge i mange forskellige miljøer, dog kun udendørs.
Vi havde flere udfordrende søg omkring bygninger, spise/legepladser, udstillinger, høje søg , lave søg og vinden.
Og så var der fremmede mennesker- små og store og andre hunde.
I et af områderne kunne vi lave frit søg – det er dejligt at se hundene søge uden forstyrrende liner.- Nåh, ja – vi er selvfølgelig superdygtige til at håndtere liner.
madpakken kunne vi indtage under tag. Meget hyggeligt.
Det er et område vi sagtens kan bruge mere tid på. Vi nåede slet ikke at udnytte alle muligheder. Lisbeth og Liva