Materialer

At træne Nose Work kræver ikke en masse udstyr.

Men man kan godt blive så bidt af det, at man alligvel få samlet en del :)


Som udgangspunkt skal man have et halsbånd eller en sele som ikke bruges til andet, en line i passende længde (typisk tre til fem meter) samt masser af lækre godbidder. Derudover har man i starten ikke brug for andet end en masse papkasser.

Når man begynder at arbejde med dufte, kræves der lidt mere:

  • Et duftmateriale - i Danmark er de tre konkurencedufte: 1. lavendel, 2. eucalyptus og 3. anis  (læs om hydrolater / æteriske olier længere nede på denne side)
  • Filtdupper/vatpinde/vatrondeller/et lille stykke stof eller andet til at komme duften på (duftbærer)
  • Små metal æsker med huller i låget eller lign. til at komme duftbærerne i, så man kan placere duften forskellige steder.  Små plastbeholdere kan også bruges, men kun beholdere af metal kan gøres helt rene. Men det behøver ikke at være specielle æsker. OBS ved anvendelse af duftmateriale kontamineret med æteriske olier skal duftbærerne altid i en beholder. Ved parrede søg er små æsker lettest at anvende, idet man kan placere en godbid på dem, således hunden får duften i næsen samtidig med, at den belønnes
  • Små magneter så man sætte f.eks. metal æskerne fast på magnetiske overflader. 
  • Små magnetrør hvori man kan komme et vatpindehoved eller lille stykke stof med duft på. De er lette at skjule
  • Sugerør kan bruges til at putte et vatpindehoved med duftmateriale i, hvorefter de kan hænges op i en klemme eller sættes fast i en skuffe, dør eller lign. Små Eppendorfrør af plast er også gode til gemme i små sprækker, i jorden m.m. (obs: plast kan ikke rengøres for duft og kan dermed ikke bruges til andre dufte. 
  • Ved anvendelser af hydrolater må duftmaterialet (en dråbe eller to) anvendes uden beholder f.eks. på en filtdut placeret på en genstand, væg eller ..
  • Til beholdersøg flere ens papkasser eller bøtter hvor man lægger en duftkilde ned i én eller flere af dem. Husk at lægge ens duftbærer ned i alle beholderne, såldes det kun er selve duften, der afviger.

En af udfordringerne er at lære hunden målduften og ikke duften af bomuld, plastik, dig selv eller nogle af de dufte som oftest vil være til stede, så det er derfor en god idé at bruge lidt forskellige materialer samt indimellem at få andre til at placere duftkilden for dig. 

Husk ALTID at ”rydde op efter dig” – fjern duftmateriale som du har arbejdet med

De metalbeholdere, der har været brugt, kan rengøres i opvaskemaskinen eller vaskes i hånden og skoldes. Hvis du vil være helt sikker på, at der ikke er rester af gamle dufte, så kræves der yderligere afrensning med acetone.

Herunder billeder af nogle af de materialer, der kan anvendes.

Dufte:

Iflg. DKK skal vi i Danmark anvende æteriske olier (kontamineret materiale) ved konkurrencer.  

Tænk på hvor god din hunds næse er – derfor vær varsom med at udsætte den for noget som er ALT for stærkt. Synes du selv, at det er stærkt – ja hvad tror du så hunden synes?

Idet vi ønsker at træne så skånsomt som muligt, arbejder vi i Nose Work Jylland i stedet med hydrolater som er et biprodukt ved destillering af urter og blomster til æteriske olier. Hydrolater har ingen kendte bivirkninger, er meget lettere at anvende, er mere sikkert for hund og mennesker samt giver langt mindre “smitte” til miljøet. Har man f.eks. trænet med æteriske olier, så vil miljøet være “smittet” i flere måneder derefter, hvorfor det ikke kan bruges igen i den periode, hvorimod “smitten” er væk efter få dage ved anvendelse af hydrolat. 

Anvender man hydrolater dryppes en enkelt dråbe direkte på duftbærerne som derefter lægges i en beholder. Anvendes filtdupper alene (ikke i beholder) - kun en lille dråbe på hver


Vigtigt at vide om æteriske olier

  • Æterisk olie er MEGET koncentreret og derfor MEGET stærkt (kommer der en dråbe på et træbord/et stykke stof, får man det stort set aldrig væk igen)
     
  • Er mærket med advarselstrekanter på flasken, og bør omgås med STØRSTE omhu ved håndtering. Det anbefales bl.a., at det IKKE kommer i kontakt med øjne, hud eller tøj.
     
  • Brug beskyttelseshandsker ved håndtering.
     
  • Kan forårsage allergisk hudreaktion
     
  • Anbefales IKKE at indånde det
     
  • Skal holdes uden for børns rækkevidde
     
  • Må ikke hældes ud i miljøet (vasken f.eks.)
     
  • Brug beskyttelseshandsker (eller alternativt en lang pincet) ved håndtering. Dette for at undgå unødig ”smitte” af miljø, omgivelser, fingre osv. Tænk på det som ”gift”, så er man mere påpasselig i sin omgang med det.

Vælger man at arbejde med æteriske olier, skal man være opmærksom på, at duften generelt skal behandles som GIFT og ALDRIG må anvendes direkte ud af flasken!! Men derimod skal de duftbærer (vatpindedutter) som man ønsker duften på smittes/kontamineres på følgende måde:


Hvordan ”smitter/kontaminerer” man materiale?

Inden du bare tænker på at røre ved olien!:

Tommelfingerregel: ca. 1 dråbe olie til 300 stk. vatpindehoveder 

  1. Forbered ca. 300 stk. vatpindehoveder (klip dem af). Det er praktisk hvis de blot er afklippet lige under vattet)
  2. Klip en vatrondel i to stykker
  3. Brug et tomt glas (f.eks. et sylteglas med tætsluttende låg) f.eks. et 1-liter glas
  4. Mærk glasset tydeligt – så der ikke sker fejltagelser

Det praktiske

  1. Tag et par beskyttelseshandsker på (evt. en lang pincet)
  2. Dryp (på et sikkert sted – gerne udenfor p.g.a dampene) 1 dråbe olie ud på den halve vatrondel
  3. Læg denne halve vatrondel i en tesi/-kugle og luk tesien/kuglen
  4. Tag handskerne af – læg dem væk
  5. Læg de 300 afklippede vatpindehoveder i glasset
  6. Læg tesien ned i glasset / hæng det på kanten – luk glasset forsvarligt.
  7. Ryst glasset en gang imellem
  8. Efter ca. 24 timer er materialet smittet og klar til brug.
  9. Du kan godt lade teægget/-kuglen ligge i glasset og blot tage det, du har brug for til træning.
  10. Når der er ca. 1/5 tilbage af vatpindehoveder i glasset kan du vælge (hvis teægget/-kuglen stadigvæk dufter stærkt) at fylde op med nye vatpindehoveder. Ellers må du forfra med at smitte.
  11. Smittede vatpindehoveder kan godt genbruges, men vil du være helt sikker på, at de ikke allerede har fået smitte af noget andet (f.eks. hundesavl eller lign.), så smid dem ud efter brug
  12. Vælger du at genbruge de smittede vatpindehoveder, så læg dem i et glas for sig selv til næste træningsgang. Læg dem ikke tilbage i det ”smittede”-glas.

OBS!

  • I arbejde med æteriske olier, smitter man KUN vatpindehoveder. Man smitter IKKE filtdutter (med mindre man lægger disse i en slags beholder ved brug). Kontaminerede filtdutter vil sætte duftmolekyler i meget lang tid efter brug, og det vil være svært at bruge de samme område indenfor overskuelig tid.
  • De smittede vatpindehoveder lægges ALTID helst i dåser af metal eller lign. , når man bruger dem i søg. Dette for at undgå unødig smitte af det omkringliggende miljø.
  • Smittede vatpindehoveder lægges/placeres aldrig blot som de er, men lægges altid ind i noget
  • Er du IKKE interesseret i at bruge de meget stærke olier, kan du bruge hydrolater i stedet for. De er meget mildere, totalt uskadelige og kan bruges direkte fra flasken.
  • Der er absolut intet problem med at træne hunden i det daglige med de blidere hydrolater, og så blot én gang imellem træne på smittet materiale.
  • Arbejder man med hydrolater kan man ligeledes arbejde med filtdutter. Man drypper blot en halv dråbe hydrolat på en lille filtdut. De er nemme at sætte op, og grundet flygtigheden fra hydrolatet smitter de ikke på samme måde som olien.
  • Husk ALTID at ”rydde op efter dig” – fjern evt. duftmateriale som du har arbejdet med.
  • TIPS: Da DKK har valgt at træne med meget stærkere koncentrationer af det smittede materiale (blot 50 vatpindehoveder til 1 dråbe), kan det være en god idé ind imellem at træne på stærkere koncentrationer. Grundet den forhøjede risiko der ligger i dette, anbefales det kun en sjælden gang. Men forbered din hund, så den ikke bliver blæst omkuld af duften, hvis du vælger at gå til konkurrence en dag.
  • I NWJ har vi en lille "butik", hvor medlemmer i forbindelse med vores arrangementer kan købe hydrolater, beholdere, magneter, æsker, lidt merchandise m.m.
     

HUSK AT DU ALTID HAR ET TRÆNINGS-ALTERNATIV TIL DE ÆTERISKE OLIER!