Dufte:
Iflg. DKK skal vi i Danmark anvende æteriske olier (kontamineret materiale) ved konkurrencer.
Tænk på hvor god din hunds næse er – derfor vær varsom med at udsætte den for noget som er ALT for stærkt. Synes du selv, at det er stærkt – ja hvad tror du så hunden synes?
Idet vi ønsker at træne så skånsomt som muligt, arbejder vi i Nose Work Jylland i stedet med hydrolater som er et biprodukt ved destillering af urter og blomster til æteriske olier. Hydrolater har ingen kendte bivirkninger, er meget lettere at anvende, er mere sikkert for hund og mennesker samt giver langt mindre “smitte” til miljøet. Har man f.eks. trænet med æteriske olier, så vil miljøet være “smittet” i flere måneder derefter, hvorfor det ikke kan bruges igen i den periode, hvorimod “smitten” er væk efter få dage ved anvendelse af hydrolat.
Anvender man hydrolater dryppes en enkelt dråbe direkte på duftbærerne som derefter lægges i en beholder. Anvendes filtdupper alene (ikke i beholder) - kun en lille dråbe på hver
Vigtigt at vide om æteriske olier
- Æterisk olie er MEGET koncentreret og derfor MEGET stærkt (kommer der en dråbe på et træbord/et stykke stof, får man det stort set aldrig væk igen)
- Er mærket med advarselstrekanter på flasken, og bør omgås med STØRSTE omhu ved håndtering. Det anbefales bl.a., at det IKKE kommer i kontakt med øjne, hud eller tøj.
- Brug beskyttelseshandsker ved håndtering.
- Kan forårsage allergisk hudreaktion
- Anbefales IKKE at indånde det
- Skal holdes uden for børns rækkevidde
- Må ikke hældes ud i miljøet (vasken f.eks.)
- Brug beskyttelseshandsker (eller alternativt en lang pincet) ved håndtering. Dette for at undgå unødig ”smitte” af miljø, omgivelser, fingre osv. Tænk på det som ”gift”, så er man mere påpasselig i sin omgang med det.
Vælger man at arbejde med æteriske olier, skal man være opmærksom på, at duften generelt skal behandles som GIFT og ALDRIG må anvendes direkte ud af flasken!! Men derimod skal de duftbærer (vatpindedutter) som man ønsker duften på smittes/kontamineres på følgende måde:
Hvordan ”smitter/kontaminerer” man materiale?
Inden du bare tænker på at røre ved olien!:
Tommelfingerregel: ca. 1 dråbe olie til 300 stk. vatpindehoveder
- Forbered ca. 300 stk. vatpindehoveder (klip dem af). Det er praktisk hvis de blot er afklippet lige under vattet)
- Klip en vatrondel i to stykker
- Brug et tomt glas (f.eks. et sylteglas med tætsluttende låg) f.eks. et 1-liter glas
- Mærk glasset tydeligt – så der ikke sker fejltagelser
Det praktiske
- Tag et par beskyttelseshandsker på (evt. en lang pincet)
- Dryp (på et sikkert sted – gerne udenfor p.g.a dampene) 1 dråbe olie ud på den halve vatrondel
- Læg denne halve vatrondel i en tesi/-kugle og luk tesien/kuglen
- Tag handskerne af – læg dem væk
- Læg de 300 afklippede vatpindehoveder i glasset
- Læg tesien ned i glasset / hæng det på kanten – luk glasset forsvarligt.
- Ryst glasset en gang imellem
- Efter ca. 24 timer er materialet smittet og klar til brug.
- Du kan godt lade teægget/-kuglen ligge i glasset og blot tage det, du har brug for til træning.
- Når der er ca. 1/5 tilbage af vatpindehoveder i glasset kan du vælge (hvis teægget/-kuglen stadigvæk dufter stærkt) at fylde op med nye vatpindehoveder. Ellers må du forfra med at smitte.
- Smittede vatpindehoveder kan godt genbruges, men vil du være helt sikker på, at de ikke allerede har fået smitte af noget andet (f.eks. hundesavl eller lign.), så smid dem ud efter brug
- Vælger du at genbruge de smittede vatpindehoveder, så læg dem i et glas for sig selv til næste træningsgang. Læg dem ikke tilbage i det ”smittede”-glas.