Hvad er Nose Work ?


Kort fortalt er ideen med Nose Work er, at man kommer til et nyt miljø/en ny situation og udfører et søg. 

Nose Work er her i Danmark en relativ ny sport/aktivitet som breder sig med stor hastighed. Det er en fremragende aktivitet, som holder hunden i form - både mentalt og fysisk. Samt giver den mulighed for at bruge dens naturlige instinkter. Ligesom det styrker relationen mellem hund og ejer. Det er virkelig sjovt at lære sin hund at søge !

Grundideen i Nose Work er at lære hunden at søge efter en eller flere forskellige dufte (enten æteriske olier eller hydrolater, der er fortyndede versioner af olierne) gemt i små beholdere i forskellige miljøer, hvor hver ekvipage primært konkurrer mod sig selv. Men udover at være en konkurrencesport, er det også en sjov og udfordrende ”næseaktivitet” for alle hunde, uanset race og alder. 

Duften bliver placeret i forskellige højder og i miljøer med varierende sværhedsgrad, hvilket giver hunden både psykisk og fysisk stimulering. Sporten kræver hverken avanceret eller dyrt udstyr og er baseret på hundens medfødte instinkt til at bruge dens lugtesans.

Nose Work er en sport som alle hunde og hundeejere kan træne. Der lægges stor vægt på sikkerhed, og ingen hund eller fører må kunne komme til skade under træning, test eller konkurrence. Da hundene søger enkeltvis, kan også re-aktive hunde samt generelt usikre hunde få stor glæde af Nose Work, ligesom det selvstændige søg højner selvværdet.

Nose Works oprindelse

Nose Work kommer fra USA og har udviklet sig til at blive en stor succes. Der går det under navnet K9 Nose Work, et navn der kun må bruges i USA eller af instruktører, der er certificeret K9 Nose Work instruktører.
K9 Nose Work blev grundlagt i USA af Ron Gaunt, Amy Herot og Jill-Marie O'Brien. I starten var tanken at hjælpe internatshunde til at få en mere udholdelig hverdag med noget mental stimulering. Herfra udviklede målsætningen til også at give selskabshunde og deres ejere en sjov og lettilgængelig måde at lave noget søgearbejde sammen.
Ron Gaunt, som har sin baggrund som specialsøgshundetræner/-fører (bl.a. narko, bomber og lig) indenfor politiet i USA i mange år kunnet gøre brug af sin egen store viden og indsigt i udviklingen af Nose Work konceptet. Ifølge Ron er der utroligt mange hunde som lever en dagligdag, hvor de aldrig får afløb for deres naturlige instinkter så som at jage og søge. Mange hunde ender af samme grund i statistikken over problemhunde. Nose Work giver alle hunde en chance for at kunne udnytte disse naturlige instinkter, at opleve at blive trætte og tilfredse/velstimulerede hunde og dermed også chancen for at blive velfungerende familiehunde.